Kurkuma Faydaları
Kurkuma, yüzyıllardır kullanılan şifalı bir baharattır ve yemeklere tat katmanın dışında, insan sağlığına birçok olumlu etkisi bulunmaktadır. Türkiye'de zerdeçal olarak bilinen ayrıca Hindistan safranı olarak da bilinen kurkuma, besin değerleri bakımından oldukça zengindir. Potasyum, manganez mineralleri, demir, C vitamini ve B6 vitamini içeriğinde bulunmaktadır. Çok eski çağlardan beri şifa kaynağı olarak görülen kurkuma, günümüzde pek çok yerde kullanılmaktadır. Yemeklerde, gıda endüstrisinde, cilt sağlığına olan faydalarından dolayı kozmetik ürünleri gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Kurkuma, ayrıca mide ekşimesi, mide ağrısı, kabızlık, kolesterol, Crohn hastalığı ve bağırsak sendromu gibi birçok hastalığa da iyi gelmektedir. Kurkumanın insan sağlığına pek çok faydası bulunmaktadır. Bu faydalar bilimsel araştırmalar ile de kanıtlanmıştır.
Kurkuma pankreas kanseri modellerinde tümör büyümesini ve metastazı engellediği gözlenmiştir. Kurkuma oldukça agresif bir beyin kanseri olan glioplastoma tedavisini iyi geldiği bilinmektedir.
Kilo vermek isteyen kişiler için kurkuma çayı hazırlanabilir. Ara öğünlerde yoğurdun içine katılarak yenilebilir.
Kurkuma Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Kurkuma pek çok hastalık için önleyici etkisi olduğu ve bağışıklık sistemini oldukça fazla güçlendirdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Besin değerleri oldukça yüksek, vücudun hastalıklardan korunmasını sağlayan bir gıdadır. Kalp hastalığından cilt bakımına kadar birçok faydası bulunan kurkuma, var olan hastalıkların iyileşmesine de katkı sağlamaktadır. Pek çok sağlık sorununa neden olan inflamasyona ( İltihap) karşı çok etkili olan kurkuma, kalp hastalıkları riskini azaltma ve antioksidan özelliği ile kanser dahil birçok hastalığı önlemektedir. Demans, alzheimer ve depresyon gibi hastalıklara karşı koruma sağlamaktadır. Kurkuma yanık ve yaraların iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Kronik yorgunluğu da azaltmaktadır. Günümüzde kurkuma iltihap oluşumunu engellediğinden takviye olarak kullanılmaktadır. Kurkuma safra kesesi problemleri, mide, deri, artrit, karaciğer ve daha birçok sağlık sorununa iyi etkileri nedeniyle destekleyici bir şifalı bitki olarak oldukça fazla tavsiye edilmektedir.Kurkuma Kanserden Korur mu?
Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda kurkumanın pek çok kanser türünde iyileşme sağladığı ispatlanmıştır.- Kurkuma ağız kanserinde kötü huylu hücrelerin büyümesini durdurur fakat normal hücreleri etkilemez.
- Kurkuma meme kök hücresinin kendi kendini yenilenmesini engelleyerek meme kanserini önleyebilir.
- Kolon kanseri hastalarda kurkuma alınması, kanserde gerilemeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca kansere yol açan ileal ve rektal adenomların boyutunu ve sayısını azalttığı gözlemlenmiştir.
- Kurkuma lösemiye karşı etkilidir fakat normal hücrelere zarar vermez.
- Kurkuma antioksidan antienflamatuar özelliği ile akciğer hücrelerindeki oksijen radikali temizleme görevini yapmaktadır. Akciğer kanserinin büyümesine engellediği de bilinmektedir.
- Kurkuma prostat tümör hücrelerinde, hücre ölümünü destekler aynı zamanda da kanser hücresinin büyümesini engeller.
Kurkuma pankreas kanseri modellerinde tümör büyümesini ve metastazı engellediği gözlenmiştir. Kurkuma oldukça agresif bir beyin kanseri olan glioplastoma tedavisini iyi geldiği bilinmektedir.
Kurkuma Nerelerde Kullanılır?
Kurkuma diğer baharat türlerinde olduğu gibi farklı gıdalar ile tüketilebilir. Kurkumayı kullanabileceğiniz bazı yemek ve gıda türleri şunlardır:- Sabahları omlet ve yumurta üzerine bir miktar serpilebilir.
- Karnabahar patates gibi kök sebzeler ile kullanılabilir.
- Süt ve balın içine konularak tüketilebilir.
- Pirinç pilavı ve mercimek çorbasına renklenmesi için kullanılabilir.
- Salatalarda sos yapımı için kullanılabilir.
Kilo vermek isteyen kişiler için kurkuma çayı hazırlanabilir. Ara öğünlerde yoğurdun içine katılarak yenilebilir.
YORUM EKLE