Bebeklerde Tırnak Batması Nasıl Geçer?
Bebeklerde Tırnak Batması Nasıl Geçer?
Bebeklerde tırnak batması en sık görülen problemler arasındadır. Ayak tırnağının deriyi zorlaması ile bu bölgede oluşan iltihaplanmaya tırnak batması denmektedir. Bebeklerin genelde baş parmağında görülen bu rahatsızlık son derece ağrılı olur. Bebek bu dönemde emmek istemez, iştah kaybı yaşar, ağrıdan dolayı huysuz ve huzursuzdur. Uyku düzeni bozulur ve bebek devamlı kucakta durmak istemektedir.Bebeklerde bu sorun doğuştan tırnak yapısının bozukluğundan gerçekleşebilir. Tırnak deriye doğru kavisli çıktığından bebeğin hassas yapıdaki ince derisi zarar görür ve iltihaplanarak apse yapar. Eğer doğuştan yapısal bir bozukluk yok ise sonradan ailelerin dikkatsizliği sonucu oluşur. Ayak bakımının doğru yapılmaması, tırnağın düzgün kesilmemesi, ailedeki başka kişilerin tırnağını kestiği makasla bebeğin tırnağının kesilmesi, dar çorap giydirilmesi, dar ayakkabı seçimi bebeklerde tırnak batmasına neden olur.
Bebek tırnakları ay şeklinde yani kenarlar içe doğru kesilmemelidir. Düz bir şekilde makasla kesilmesi gereklidir. Yanlış kesim, keserken dikkatsizlik sonucu deriyi kesmek gibi nedenlerde bebeklerin parmaklarında küçük bir iltihaplanmaya neden olur. Önceleri kızarıklık ve şişme ile oluşan bu durum dikkate alınmaz ise içi sarı irin dolu apseleşmeye neden olur.
Bebeklerde Tırnak Batmasına Ne İyi Gelir?
Tırnak batmasını gördüğünüz zaman hemen doktora giderek bebeğinizin kontrolünü yaptırmalısınız. Bebeğin apseleşmiş derisi ile tırnak arasına küçük bir pamuk parçası koyan doktorunuz o bölgedeki iltihabı da temizleyerek tedavi eder. Size evde sürmeniz için antibiyotik krem vererek tedaviyi başlatır.Bebeğin tırnağı öncelikle parmak banyosu denen sıcak su dolu bir leğende 10-15 dakika kadar sabunla temizlenir. Sabunlu su parmağın yumuşamasına ve iltihabın boşalmasına yardımcı olur. Bunun ardından batikon sürülen parmağa antibiyotikli krem de sürülerek sargı bezi ile sarılır.
Bebeklerde genelde bu durum yenilemez. Tekrarlayan tırnak batmalarında tırnak kökünden alınarak temizlenir. Bu operasyon lokal anestezi ile yapılmaktadır. Bebeğin tırnağı bir kaç hafta sonrasında yeniden düzgün bir şekilde çıkmaya başlayacaktır.
Tırnak bakımı için her gün batikonla temizlenen parmağa antibiyotikli krem sürülerek sarılır. Bu arada dar çorap ve ayakkabı giydirilmemesi önerilir.
Tırnak batmalarına antiseptik özellikteki yağlarda çok faydalı olmaktadır. Parmak banyosuna katılacak ada çayı yağı, lavanta yağı, çay ağacı yağı gibi yağlar iltihabın bir an önce kurumasını sağlar. Bu yağlar mikrop öldürücü özelliğe sahip olduğu için çok faydalıdır.
Tırnağa vicks de sürülerek sarılabilir. Vicks içerisinde de antiseptik özellikteki yağlar vardır ve o da tırnak batmalarına çok fayda eder.
Bebeklerde tırnak batmaması için tırnak bakımına özen gösterilmelidir. Bebeğin tırnağı düz şekilde kesilmeli, dar çorap ve ayakkabı giydirilmemelidir. Ayakkabı seçerken her zaman bebeğin ayağından bir numara büyük ayakkabı alınmalıdır. Çift çorap yani iki çorap üst üste giydirmek de tırnak batmasına neden olduğu için tek çorap giydirilmesi önerilir. Her gün bebeğin banyo yapması, yapılamıyor ise mutlaka ayaklarının yıkanması önemlidir. Parmak aralarında bakteri üremesi çok fazla olduğu için bu bakım bebeğin hem tırnak batmasına hemde bebeklerde ayak mantarına yakalanmasını önler.
YORUM EKLE