Kolonoskopi ve Endoskopi Aynı Anda Yapılır mı?
Kolonoskopi ve Endoskopi Aynı Anda Yapılır mı?
Kolonoskopi ve Endoskopi birbirine yapım teknikleri bakımından yakın iki farklı uygulamadır. Endoskopide yemek borusu, mide ve ince bağırsağın ilk kısmı incelenirken Kolonoskopi de boşaltım sistemimiz olan bağırsakların tamamı incelenmektedir. İki farklı uygulamanın yapım şekli birbirine benzer görülse de incelenen organlar aynı değildir.Endoskopi ucuna kamera takılmış bir borunun ağızdan girilerek mide borusu, mide ve ince bağırsağın ilk kısmının incelenmesine denmektedir. Bu uygulama kameralar eşliğinde yapılır ve bu organlardaki değişim, polip, tümör, yara ve benzeri her hangi bir bulgu olup olmadığına bakılır.
Kolonoskopi gene aynı teknik ile yapılırken makat bölgesinden girilir ve bağırsakların tamamı kameralar eşliğinde girilen bu boru sayesinde incelenir. Bu incelemede anüs, kalın bağırsak ve ince bağırsağın son katmanlarında yara, tümör, farklılaşma yada her hangi bir problem olup olmadığı doktorlar tarafından bakılarak kayıt altına alınır.
Bu iki uygulama birbiri ile yapılış şekli bakımından aynı gibi görülse de farklılıklar göstermektedir.
- Endoskopi 20 dakika ile 2 saati bulabilir ve anestezi ise uygulamayı yapacak olan merkezinin bu uygulamayı nasıl yaptığı ile alakalı olarak değişir. Genel olarak anestezi uygulaması yapılır.
- Kolonoskopi uygulaması 15 dakika ile 1 saat aralığında yapılabilen bir uygulamadır. Anestezi kolonoskopide mutlaka uygulanır.
Kolonoskopi ve Endoskopi Aynı Anda Nasıl Yapılır
Kolonoskopi ve endoskopinin aynı anda yapılması mümkün görülmektedir. Hasta genel anestezi ile uyutularak önce kolonoskopi yapılır ve onun ardından endoskopi yapılarak hastanın tüm sindirim ve boşaltım sistemi incelenir. Hastaya aynı anda iki uygulama sıralı olarak yapılabilir. Hem ağızdan hortum sokularak endoskopi yapılırken aynı anda kolonoskopi yapılması mümkün değildir. Bu işlem genel anestezi yapılarak sıralı olarak gerçekleştirilir. Bazı hastanelerde önce kolonoskopi yapılırken, bazı hastanelerde önce endoskopi uygulaması yapılabilir. Bu işlemin sırasının çok önemi yoktur. Bu sıralamayı işlemi yapacak olan doktor belirler.İşlem aynı anestezi uygulamasının ardından yapılır ve uygulama sonrası hastanın bir kaç saat istirahat etmesi gereklidir. Bu iki işlemin birlikte yapılma süresi ise 1 saat ile 3 saat arasında olabilir. Bu inceleme sırasında karşılaşılan problemlerle alakalı bir süredir. Bazı durumlarda hastadan biyopsi alınması gerekebilir. Yara, polip, incelme yada kalınlaşma gibi durumlar görüldüğünde bu bölgelerde biyopsi alınarak incelenir. Biyopsi sonucuna göre hastaya gerekli tedavi uygulanır.
YORUM EKLE