Rahimden Parça Alınması Sonrası İlişki
Rahimden Parça Alındıktan Sonra
Rahimden parça alınması sonrası ilişki için beklenmelidir. En az bir hafta rahimden parça alındıktan sonra dikkat edilmelidir. Bu işlem riskleri olan basit bir cerrahi uygulama gibi görünse de dikkat edilmesi gereken ciddi bir uygulamadır. Kadınlar bir çok sebebe bağlı olarak bu işlemi yaptırmak zorunda kalırlar. Kadınlarda oluşan bazı kadın hastalıklarının teşhisi ve tedavisi için bu uygulamaya ihtiyaç vardır. Özellikle rahim kanseri şüphesi ile rahim içerisine girilerek parça alınmaktadır. Bu uygulama basit bir uygulamadır ve bir kaç dakikayı almamaktadır. İşlem sırasında rahim iç dokusunun bir miktarı alınarak biyopsi için gönderilir. Biyopsi sonucuna göre kadında hangi hastalıkların olduğu tespit edilmektedir. Uygulama aslında çok önemlidir. Özellikle rahim kanseri şüphesi taşıyan biri için hayati önem taşımaktadır. Rahimden parça alındıktan sonra ise kadının en az kendini bir hafta koruması gereklidir. Uygulama sonrasında kanama, lekelenme sıklıkla olmaktadır. Rahim delinmesi gibi bir durumda çok nadir de olsa karşılaşılmaktadır. Parça alınması işlemi sırasında parçayı alacak olan alet rahim dokusuna girerek delinme yapabilir. Bu yaşanabilecek en olumsuz durumdur. Çok nadir karşılaşılır ve eğer böyle bir durum olur ise kadında çok şiddetli karın ağrısı, ani çok yoğun kanama, kötü kokulu çok miktarda akıntı, ateşlenme olabilir. Böyle bir durumda hasta hemen ameliyata acil olarak alınır. Bu uygulama da bu risk faktörü ile karşılaşılmasa bile bu işlem sonrası bu bölge iltihaba açıktır. Bakteriler bu bölgeye giderek iltihaplanma yapabilirler. Bu sebeple de dikkat edilmelidir. Rahimden parça alınması sonrası ilişki ise en çok dikkat edilmesi gerekenlerdendir.Rahimden Parça Alınması Sonrası İlişki
En az ilişki için bir hafta beklenmelidir. Bu konuda çok dikkatli olmalısınız. Rahim dokusu iltihaplanmaya çok elverişli ve hassastır. İyileşmesi için en az bir hafta dikkatli olunmalıdır. Temiz iç çamaşırları giyilmelidir. Tuvalet temizliğine dikkat edilmelidir. İç çamaşırları ütülenerek giyilmelidir. Kanama ve lekelenme olması normaldir. Kullanılan pet en az 4 saat ara ile değiştirilmelidir. Banyo yaparken vajina içerisine su kesinlikle kaçırılmamalıdır. Sauna, deniz, havuz gibi su ile temasınızın olacağı aktivitelerden uzak kalınmalıdır. Uygulama sonrası bir kaç gün ağır kaldırılmamalı ve kendinizi yoracak işlerden uzak kalınmalıdır. Yara kanamaya müsaittir, bu nedenle kan sulandırıcı ilaçlar ve aspirin en az bir hafta içilmemelidir. Tampon ve benzeri şeyler vajina içerisine konulmaya çalışılmamalıdır. İltihaplanmanın olduğunu akıntı olmasından anlayabilirsiniz. Özellikle kötü kokulu akıntı iltihaplanma belirtisidir ve mutlaka doktorunuza bunu anlatmalısınız. Doktorunuz iltihaplanma için size antibiyotik verebilir.Rahimden parça alınması sonrası ilişki prezervatifle bile olmamalıdır. Rahim ağzı bu uygulama esnasında iyice açılır ve bu sebeple de çatlamalar ve hassasiyet olabilir. Bu dönemde zaten akıntı, lekelenme ve kanama olması normaldir. Adet kanaması ise erken yada geç gelebilir. Adet kanaması sonrası yaranın durumu çok daha iyidir. Bu dönemde rahim dokuları kendini tamir etmektedir. Gene de ilk adet kanaması sonrasına kadar kadın bu dönemde kendini dediğimiz gibi çok iyi korumalıdır.
Rahimden parça alınması yada biyopsi örneği alınması işlemi zaten olumsuz bir durum söz konusu olduğu için yapılır. Rahim dokusunda anormal gelişen hücre yani kanser başlangıcı, kadınlarda hormon bozuklukları, adet düzensizliği, az yada çok fazla gelen kanamalar, menopoz sonrası kanama, hamile kalamama nedenleri, kistler, miyom ve poliplerin incelenmesi yada rahim içi enfeksiyon sebeplerinin araştırılması gibi pek çok sebeple bu işleme ihtiyaç duyulur. Bu nedenle zaten yapılan işlem çok önemlidir ve sonrasında dikkat edilmesi gereklidir. Rahimden parça alınması sonrası ilişki bu nedenle en az bir hafta ve mümkün ise ilk adet kanamanızın bitmesi ve temizlenmeniz sonrası beklenmelidir.
YORUM EKLE