Kaktüs Meyvesi Faydaları | rnc8.org

Kaktüs Meyvesi Faydaları

Kaktüs Meyvesi Nedir?

Kaktüs Meyvesi Nedir?

Kaktüs meyvesi olarak bilinen meyve, kaktüs ağacında yetişen ve kaktüs meyvesi faydaları neredeyse sonsuz güçte olan bir meyvedir. Mucize denecek kadar faydalı olan bu meyvenin bir çok ismi vardır. Dikenli incir en bilinen ismidir. Bunun yanında frenk inciri, hint inciri, mısır inciri, babutsa, firavun inciri, kilis inciri, pabuç inciri, kürek inciri, kaynana dili inciri gibi isimlerle bilinir.  Dikenli incir sıcak iklimleri sever ve ülkemizde de Akdeniz bölgesi ile Ege bölgesinde çok olur. Yol kenarlarında kendiliğinden çıkan kaktüs ağacı meyve verdiğinde bölge halkı onları toplar ve satar. Bölge halkı için bir geçim kaynağı olan bu meyve doğallığı bozulmamış ender meyvelerdendir. Adana ilimizde meyveye Cennet meyvesi denir ve bu ismi neredeyse her derdin dermanı olduğu için almıştır.
Kaktüs meyvesi, kabukları ve çekirdekleri vitamin, mineral, yağ, aminoasit, potasyum, magnezyum, fosfor, sodyum, antosiyanin, antioksidan bakımından oldukça zengindir. İçeriğinin çok zengin olması açısından çok faydalı bir meyve olduğu bilinmektedir. Bu özelliğinden dolayı  bir çok alanda kullanılmaktadır. Meyvesi yenerek tüketildiği gibi meyve sularında, alkolsüz içeceklerde, marmelat ve reçel yapımında da kullanılır. Ülkemizde en çok Antalya ilimizde yetişen meyve Mersin, Adana, Muğla, Anamur, İskenderun, İzmir, Sinop ve Köyceğiz de semt pazarlarında satılır. Yaz sonuna doğru olgunlaşır ve toplanır. Nerede görürseniz almaya ve mümkün olduğunca ailenize ve çocuklarınıza yedirmeye çalışın. Kaktüs meyvesinin kırmızı, turuncu ve sarı renkler arasında meyveleri bulunur.
Kaktüs Meyvesi Faydaları

Kaktüs Meyvesi Faydaları

Kaktüs meyvesi faydaları o kadar fazladır ki ona Cennet meyvesi adını verenler haklı sebeplerden vermişlerdir. Bu meyve içerisinde hiç bir hormon takviyesi bulunmadığı için tamamen doğaldır ve yüzde yüz organik kalabilmeyi başaran nadir bitkilerdendir. İçeriğindeki diğer vitamin ve mineraller A vitamini, C vitamini, Diyet lifleri, K vitamini, B 6 vitamini, demir, riboflavin, niacin, çinko, fosfor, Potasyum ve Protein bakımından çok zengindir. Meyvenin şifalarından mevsimi geçtiğinde de faydalanılabilmek için reçeli ve marmeladı yapılır. Meyve soyularak zeytin yağına atılarak bekletilir ve yara tedavisi için kullanılır. Mide ülseri tedavisinde ve bir çok hastalığın tedavisinde de bu yağlı karışım içilerek tüketilir.
Kaktüs Meyvesi Faydaları
  • Dikenler içerisinde mucize gibi yetişen meyvenin kabuklarında da çok ince dikenler  vardır. Bu dikenler içerisindeki meyve dermansız hastalıkların şifasında kullanılır. Özellikle kanser için son senelerde yardımcı tedavi aracı olarak kullanılmaktadır. 
  • Kalori bakımından çok düşük olmasına rağmen insan vücudunu tok tutan bir yapısı vardır. Susuzluğu giderir ve 100 gr kaktüs meyvesinde 16 kalori gibi çok düşük bir kalori vardır.
  • Çiçekleri ve meyvesinin kan şekerini düşürdüğü araştırmacılar tarafından söylenmektedir. Bu sebepten başta Sicilya olmak üzere bir çok ülkede ilaç sektöründe kullanılmaktadır. Ayrıca çiçeklerinden demlenen çay böbrek hastalıklarına iyi gelir ve böbrek taşlarını düşürür.
  • Amerikan yerlileri kaktüs meyvesi faydalarını çok eskilerden keşfetmiş ve yanık tedavisinde kullanmışlardır. Meyvenin suyu sıkılarak yanık üzerine sürüldüğünde yanığı ve yaraları iyileştirme özelliğine sahiptir. 
  • Meksika halkı arasında ise iltihaplı yaraların tedavisinde, ülser ve diyabet tedavisinde çok kullanılır. Farmotolojik etkileri belgelenmiş olup klinik çalışmaları hala sürdürülmektedir.
  • Kaktüs meyvesi faydalarından en bilineni şekeri düşürme özelliğidir. İçerisindeki lifli yapısı ve ana bileşenleri kan şekerini düşürmektedir. Bu bileşenler aynı zamanda da karbonhidratların emilimini geciktirmektedir.
  • Dikenli incirin faydaları arasında bağışıklık sistemini güçlendirmek de vardır. Hastalıklarla mücadelede bağışıklık sisteminin güçlü olması çok önemlidir. İçeriğindeki vitamin ve minerallerin güçlülüğü ile bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
  • Sindirim sistemine kaktüs meyvesinin faydaları çok fazladır. Özellikle ülser tedavisinde çok önemli yeri vardır. Meyvenin suyunun ülseri tedavi ettiği ve yara tedavisinde çok etkili olduğu için bağırsak yaralarına da çok faydası olduğu bilinmektedir. Basur için de çok faydalı olan meyve bol bol yenmelidir. Mevsimi dışında yiyebilmek içinde reçeli, marmeladı yapılır.
  • İçeriğindeki C vitaminin çok olması nedeni ile terlemeyi azaltır. Halsizliğe ve yorgunluğa iyi gelir. Enerji vererek kişinin kendini çok daha iyi hissetmesini sağlar.
  • Kolesterolü düşürme etkisi olan meyvenin aynı zamanda da kolesterol için çiçeklerinden de yararlanılmaktadır. Çok hızlı yağ yakma özelliği bulunan meyve kandaki yağı da yakar ve kolesterolü düşürür. Özellikle karaciğer yağlanmasını hızlı bir şekilde yok eder.
  • Yağ yakma özelliğinin çok güçlü olmasından dolayı çok çabuk kilo verilmesini sağlar. Diyet listelerinin başında gelir ama çok bulunamadığı için ancak tedavi amaçlı kullanılır.
  • Kanı temizleme etkisine sahip olan meyve damarları da onarmaktadır. Kan dolaşımı için son derece önemli etkiye sahip olan meyve kalp sağlığı acısından da çok faydalıdır. Damar duvarlarını onaran çok az bitki arasındadır.
  • Kemik erimesi için çok faydalı olan meyvenin içerisinde yüksek oranda kalsiyum vardır. Özellikle çocukların ve yaşlıların bu meyveyi çok yemeleri gereklidir. Kaktüs meyvesi faydaları kemik sağlığı acısından çok önemlidir ve dişlere de çok faydalıdır. İltihap giderici etkisi ile diş etleri için de önemlidir.
  • Bağırsakları çalıştırma özelliği olan meyve özellikle bağırsak temizleme de çok etkilidir. Bağırsaklardaki birikmiş atıkları boşatmakta faydalıdır. Kabızlığı önler ve geçirir.
  • Vücutta iltihaplı tüm hastalıkları tedavi eder. Romatizmadan iltihaplı deri yaralarına kadar iltihaplı hastalıklar için kullanılır bu meyvenin iltihap giderici özelliği vardır. 
    Dikenli İncirin Cilde Faydaları

Dikenli İncirin Cilde Faydaları

Bu özelliği çok önemli olduğu için ayrı bir başlık halinde yazdık. Dikenli incir meyvesinin suyu kırışıklıklara iyi gelir ve kırışık giderici bir çok kremin içerisinde bulunur. Bu meyve cilt yaralarını tedavi eder. Ciltteki lekelerin üzerine devamlı sürüldüğünde  lekeleri yok eder. Sivilce ve akneleri tedavi ederek cildi güzelleştirir. Hücre yenileme özelliğine sahip olan incir kozmetikte çok kullanılır. Özellikle yanık tedavisi için ve cilt yaralarının tedavisinde çok faydalıdır. İncir soyulur ve kabuklarının içi ile yüz silindiğinde hamilelikten kalma hamilelik lekelerini yok eder. Egzama, sedef gibi deri hastalıklarında da kullanılmaktadır. Saymakla bitmeyecek kadar etkili ve güçlü bir yapısı vardır. Bir çok hastalığın tedavisi için kullanılan kaktüs meyvesinin neredeyse faydası olmadığı hastalık yoktur.
Kaktüs Meyvesi Nasıl Yenir

Kaktüs Meyvesi Nasıl Yenir

Dikenli incir bir kaktüs meyvesi olup meyvenin üzerinde gözle görülmeyecek kadar ince dikenler mevcuttur. Bu dikenler elinizle değdiğinizde elinize batar ve çıkartmak çok zordur. Bu yüzden meyveye asla eliniz ile dokunmayın. Bahçe eldivenleri yada kalın plastik eldivenlerle elinize alın. Meyveyi su dolu bir kap içerisine atın ve bekletin. Su dikenlerin yumuşamasını sağlayacaktır. Gene elinizde eldiven ile alın ve bıçakla çok ince bir şekilde meyveyi soyun. Meyvenin kabukları çok incedir bu yüzden dikkatli ince bir şekilde soyalım.
Soymak zor gelir ise sudan aldığınız meyveyi ortadan ikiye kesin ve içerisini kaşık yardımı ile yiyebilirsiniz. İsterseniz meyveyi aldığınız satıcılar sizin için soymaktadır. Soydurarak da alabilirsiniz.
Dikenli İncir Nasıl Yetişir

Dikenli İncir Nasıl Yetişir

Dikenli incir sıcak ve kurak yerleri sever. Çok suya ihtiyacı yoktur. Bu yüzden de eğe ve akdeniz bölgesi onlar için idealdir. Bahçe önlerinde, duvar kenarlarında, yollarda, dağda, bayırda bu incire denk gelmeniz mümkündür. Eğer evinizin bahçesinde yetiştireceksiniz çok rahatlıkla yetişir. Kaktüs ağacının her dalı kırılarak dikilebilir ve buradan yeni bir ağaç yetişebilir. Böyle bir imkanınız varsa mutlaka bahçenizin bir köşesinde yetiştirmelisiniz. Peyzaj için de çok ideal bir ağaç olan kaktüs meyve verdiğinde de meyvesini yiyerek şifalanabilirsiniz. Balkonlarda bile saksılarda yetiştirilmektedir. Meyve almayı başarabilirseniz kendinize ve çocuklarınıza büyük bir iyilik yapmış olursunuz.

Kaktüs Meyvesinin Kullanım Alanları

Kaktüs Meyvesinin Kullanım Alanları 

  • Kaktüs meyvesi faydaları, içeriğinin zenginliği ile hem meyvesi, hemde  yaprakları ilaç sektöründe kullanılmaktadır. Şeker ve kolesterol düşürücü bazı ilaçların içeriğinde mevcuttur. Kansere faydası olduğu son yıllarda söylenen meyve bir çok hastalığın şifasıdır.
  • Kozmetik alanında da kullanılan meyve şampuan, bakım ürünleri, bir çok krem ve sabunların içeriğinde bulunmaktadır.
  • Görünümünün güzelliği ile peyzaj alanında kullanılan kaktüs toprak tutucu özelliği ile erozyonu önler ve toprak kaymasının önüne geçer.
  • Kaktüs ağacında yetişen bir böcekten de kırmızı karmin maddesi üretilmektedir.


Kırmızı Karmin Maddesi

Kaktüs meyvesinin tarihi çok eskilere dayanır. Doğada hiç bir emek harcamadan kendiliğinden çıkar ve yetişir. Maya ve Aztekler tarih boyunca bitkiyi kırmızı boya elde edebilmek için kullanmışlardır. Boya bitkiden değil bitki üzerinde yetişen bir böcekten elde edilir. Dactylopius coccus isimli bu böcek dikenli incire yapışır ve hayatını burada bir asalak olarak devam ettirir. Bu böcek ve larvalarından kırmızı renkli boya elde edilir. Bu boya maddesi hala günümüzde de kozmetik, ilaç ve gıda sanayinde kullanılmaktadır.
Bu boya üreten böceği 15. yüzyılda İspanyollar da keşfetmiş ve bu yüzden ülkelerine getirerek üretimine başlamış ve bu şekilde Avrupa ya kaktüsün yayılmasını sağlamışlardır. Kırmızı karmin maddesi çok önemli bir ticari önem taşımaktadır ve günümüzde karmin maddesinin kullanımı çok yaygındır. Kozmetik başta olmak üzere renklendirici olarak kullanılan karmin maddesi en çok allıklarda ve rujlarda renk verici olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Reçel, kek, yoğurt, sakız, bazı içecekler, sosis gibi gıda maddelerinin de içerisine katılmaktadır. Meksika ya da bu şekilde yayılan kaktüs büyük tarlalarda yetiştirilerek ticareti yapılmaktadır. Bir çok ülke bu şekilde ektikleri ve yetiştirdikleri kaktüs tarlaları ile bu maddeyi üretmektedir.

Hiç yorum yok