Mide Fıtığı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci | rnc8.org

Mide Fıtığı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Mide Fıtığı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Mide Fıtığı
Mide fıtığı, mide üzerindeki kasların zayıflaması sonucunda midenin soluk borusuna doğru sarkması, kayması, o yöne doğru çıkması sonucu oluşan anormal bir yapılaşmadır. Mide fıtığı belirtileri ile kişinin fark ettiği rahatsızlık ve şikayetlerin artması sonucu gerekli olan tetkiklerin yapılması ile ortaya çıkar. Fıtığın büyüklüğüne ve yemek borunda yaptığı tahribata göre mide fıtığı tedavisi uygulanır. Büyük ve sağlık durumunu kötü etkileyen fıtıklar mide fıtığı ameliyatı ile tedavi edilirler. Mide fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme süreci kişide kişiye değişirken beslenme, diyet gibi dikkat edilmesi gereken bir çok durum söz konusudur.

Mide Fıtığı Belirtileri

Mide Fıtığı Belirtileri

Öncelikle mide fıtığı olan kişilerde yoğun reflü söz konusudur. Reflü şikayetleri her geçen gün artarak devam eder. Mide yanması, ağza acı su gelmesi gibi mide problemleri kişilerde mide ülseri ve gastrit şüphesi uyandırsa da durum fıtık kaynaklıdır. Mide kapakçığı bu fıtık nedeni ile tam kapanamamakta, yenen gıdalar ve mide asidi yemek borusuna doğru kaçmaktadır. Buda kişide yoğun reflü şikayetlerine neden olmaktadır.
Özellikle gece uykudan sık sık uyandıran öksürük şikayetleri yoğun yaşanır. Ağza gelen mide asidi yüzünden öksürerek uyanma yaşanır. Bu durum zaman geçtikçe yoğunlaşır ve artarak devam eder.
Geğirme şikayetleri çok sık karşılaşılır. Gece, gündüz fark etmeden geğirme şikayeti bu fıtığın belirtilerinden en çok görülen şikayetleri arasındadır.
Mide de oluşan bir fıtık olduğunu yutkunmada zorluk yaşamaya başladığınız da anlamanız çok normaldir. Yutkunma zorluğu geçen kişiler yemek yerken ve tükürüklerini yutarken zorlanırlar. Ses kısıklığının başlaması da diğer belirtileri arasındadır.
Mideden gelen asit yüzünden yemek borusunda tahribat ve hasar oluşur. Boğaz enfeksiyonu bir türlü geçmez. Antibiyotik ve ilaç tedavisi yapılsa da devamlı yeniler. Geçmek bilmeyen ve tekrarlayan boğaz enfeksiyonu belirtilerinin en çok görülenlerindendir.
Kişilerde karın üstü ağrısı, iki göğsünün arasında ağrı, sırt ağrısı yoğun yaşanır. Bu tür fıtık belirtileri ile doktora gidildiğinde doktorunuz size endoskopi çektirmenizi önerecektir. Bu fıtığın anlaşılması ancak endoskopik muayene sonucunda olur.

 

Mide Fıtığı Neden Olur

Mide fıtığı mide üzerindeki kasların zayıflaması sonucu olur. Bunun yanında 50 yaşını geçen kişilerde çok sık görülür. Bunun nedeni kaslar yaşlanmaya başlamakta ve zayıflamaktadır. Stres, kaza, kasların hasar görmesi,  aşırı kilo, karın içi basıncın yükselmesi kaynaklı bir çok sebepten oluşur. Özellikle kilolu kişilerde karın bölgesindeki kilo ve yağlanma karın içi basıncı arttırmaktadır. Bu da iç organlara, zayıflamış kaslara ve mideye yoğun basınç uygulamaktadır. Zaman içerisinde bu durum fıtığı tetikleyerek kasların arasından yukarı doğru çıkma eğilimine girerek fıtık oluşmasına neden olmaktadır. Kadınlarda daha çok görülme nedeni ise hamileliklerde oluşmasıdır. Hamile kadınlarda karın içi basınç bebek nedeni ile çok yükselir. Özellikle yediklerine dikkat etmeyen birde bebekle birlikte kendi de aşırı kilo alan kadınlarda bu çok daha fazla görülür. Fıtık oluşumunun diğer nedeni ise ıkınma kaynaklıdır. Sık kabız olan kişilerde ıkınma nedeni ile mide yukarı doğru itilir ve bu devamlılık gösterdiğinde fıtık tetiklenir. Kadınlarda doğum sırasında ıkınma ve zor yapılan doğum ise özellikle karın kasları zayıflamış olan kadınlarda fıtık oluşmasına nedendir.
Bir diğer neden ise öksürük şikayetleridir. Astım gibi hastalığı olan çok sık öksürük nöbetleri geçiren kişilerde karın içi basınç artar, öksürme nedeni ile mide kaslara doğru itilir. Bu da fıtık oluşumuna neden olan bir diğer faktördür.
Mide fıtığı tedavisinde en kesin çözüm ameliyatla tedavidir. Mide fıtığı ameliyatı iyileşme süreci açık yapılan ameliyatlara göre çok daha kısa sürmektedir. Ameliyat edilen kişiler bir ömür boyu ilaç kullanmak zorunda kalmamış ve şikayetlerinden kurtulmuş olurlar.
Mide Fıtığı Tedavisi

Mide Fıtığı Tedavisi

Mide fıtığı ameliyatı bu fıtığın tedavisinde tek çözümdür. Bunun için ise fıtığın büyüklüğü, kişinin midesinde ve yemek borusunda yaptığı tahribat çok önemlidir. Şikayetlerin fazlalığı nedeni ile özellikle gençlerde görülen fıtıklar ameliyatla tedavi yapılır. Ameliyat öncesi ilaç ve yaşam tarzının yani beslenme alışkanlığının değiştirilmesi gibi tedavi yöntemleri kullanılır.
Kişiler yatmadan önce en az 3 saat bir şey yememelidirler. Asitli, ağır, yağlı gıdalar almamalı, reflüye neden olabilecek gıdalardan uzak kalmalıdırlar. Bu hastalıkta reflü en rahatsız edici durumdur ve yemek borusuna yoğun zarar vermektedir. Hatta bazı kişilerde yemek borusu içerisindeki hücrelerin anormal yapılaşarak kansere dönüştüğü görülmektedir. Mide borusu kanseri bu hücrelerin değişim göstermesi sorunu yaşanmaktadır.
Yemek öğünleri günde sık sık ve az porsiyonlar şekilde alınır. Kişi 4-5 öğün şeklinde az porsiyonlarla beslenip, yemekten sonra en az 1 saat yatmamalı, eğilmemelidirler. Ayakkabı bağcığı bağlamak gibi eğilerek iş yapmamalıdırlar. Yenen gıdalar ve mide asidi tam kapanamayan mide kapakçığından yukarı doğru çıktığı için reflüye bu dönemde çok daha fazla rastlanır.
Bunun dışında kişilere mide koruyucusu ve mide içerisindeki yaraları tedavi edici ilaç destekleri verilir. Kişi kilolu ise kilo vermesi önerilir. Bu tedaviler fıtığı geçirmez ama şikayetlerin azalmasına yardımcı olur.
Mide fıtığı tedavisi mümkün olmayan fıtıklarda ise mutlaka mide fıtığı ameliyatı yapılmalıdır. Bundan kurtulmanın tek yolu budur. Bu ameliyat kısa sürede yapılabilen bir ameliyattır. Laparaskopi yöntemi ile yapıldığından mide fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme süreci açık yapılan ameliyata göre çok daha kolay olur.
Mide Fıtığı Ameliyatı

Mide Fıtığı Ameliyatı

Mide fıtığı ameliyatı günümüz şartlarında laparoskopi ile yapılır. Kişinin karın bölgesinden  yarım santim ile birer santimlik delikler delinerek bu deliklerden kamera eşliğinde cerrahi operasyon yapılır. Bu ameliyatın en önemli faydası ömür boyunca beslenmesine dikkat etmek ve ilaç kullanmak zorunda kalmadan şikayetlerden kesin olarak kurtulmaktır. Ülkemizde bu rahatsızlığı çeken  50 yaşın üzerinde bir çok hasta vardır. Özellikle gençlerde görüldüğünde ameliyat önerilmektedir. Reflü nedeni ile yemek borusu ve mide çok yoğun tahrip olmakta ve ömür boyu dikkat edilmektedir.

 

Mide Fıtığı Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Mide fıtığı ameliyatı öncesi en az bir hafta önceden kan sulandırıcı ilaçlar, aspirin ve romatizma ilaçları alınmamalıdır.
  • Alerjiniz var ise mutlaka bunu doktorunuza söylemelisiniz. 
  • Ameliyat öncesi gece yeme içme kesilerek sabah aç karna ameliyata girilmelidir.
  • Sigara ve içki alışkanlığı olan kişiler ameliyat öncesi bu alışkanlıklarına ara vermek zorundadır. 
  • Diyet ilaçları kullanımı en az 2 hafta önceden kullanımı kesilmelidir.
  • Hastaneye gelmeden önce mutlaka duş alınmalıdır.

 

Mide Fıtığı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Hasta ameliyat sabahı yada geceden hastaneye yatarak ameliyatı bekler. Sabah erkenden koluna kateter takılarak ilaç verilmek üzere hazırlanır. Koldan verilen bir ilaçla hasta bayıltılır ve ameliyata alınır. Ameliyattan sonra hasta uyandığında odasına getirilir. Ameliyattan sonra yoğun bir acı ve ağrı hissi oluşmaz. Zaten olabilecek ağrılar için size ağrı kesici verilecektir. Bunun yanında ağrınız olursa size damar yolu ile ağrı kesici yapılır.
Hata hastaneden ameliyattan bir gün sonra çıkarılır. Bir gece hastanede yatarak kontrol altında tutulur. Eğer ameliyatınızda gerek görülür ise açık ameliyata dönüş yapılmış ise hastaneden çıkmanız 2 ile 3 günü bulabilir. Açık ameliyatlarda hastanede kalış süresi biraz daha uzun tutulmaktadır.
Mide fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme süreci 1 hafta ile 2 hafta arasındadır.
Hasta eve geçtikten sonra bir hafta kadar istirahat etmelidir. Bu bir haftalık iyileşme döneminde yoğun gaz sancıları yaşanır. Bunun için evde hafif yürüyüşler yapmalıdır. Doktorunuz gaz şikayetleri için size gaz giderici ilaç reçete edecektir.
Hasta bir haftalık dönem içerisinde asla katı bir şey yememeli ve sıvı gıda ile beslenmelidir. Sıvı gıda ile beslenme diyeti doktor kontrolünden sonra yavaş yavaş ve kademeli olarak katı gıdaya geçişle olur. Bu dönemde su, meyve suyu, çorba ile beslenme sağlanır.
İyileşme süreci içerisinde en az bir hafta eş ile birlikte olunması yasaktır.
Kendini yoracak iş yapmak, ağır kaldırmak, spor yapmak, araba kullanmak, bir şeyleri itip kakmak gibi aktiviteler yasaklanır. Dinlenmek, sıvı beslenmek, evde hafif şekilde yürüyüşler yapmak gereklidir.
Doktorunuz banyo yapabilirsin diyene kadar ameliyat sırasında açılan deliklere su değdirilmemeli, ıslatılmamalı ve kuru tutulmalıdır. Laparoskopi ile yapılan ameliyatlarda dikiş aldırmaya gerek yoktur. Dikiş alınmadığı için pansumanda çok kısa süreli yapılır. Deliklerde kanama, çevresinde kızarıklık, akıntı, irinleşme yada enfeksiyon belirtisi gördüğünüzde hemen doktorunuza danışmalısınız.
Doktorunuz sizi bir hafta yada 2 hafta içerisinde kontrole çağıracaktır. Bu kontrol randevusunda size uygun bir diyet listesi verilecek ve kademeli olarak katı gıdaya geçişiniz sağlanacaktır.
İyileşme süreci içerisinde ateşiniz çıkarsa, baş dönmesi, mide bulantısı yada bayılma gibi bir durum söz konusu olur ise hemen ameliyatınızın yapıldığı hastaneye gitmelisiniz. Ameliyat sonrası komplikasyon gelişmiş, enfeksiyon kapılmış yada başka bir durum söz konusu olmuş olabilir.
Bağırsak düğümlenmesi çok nadirde görülse de ameliyat riskleri arasındadır. Tuvalete çıkamama, bir şeyler içememe, ağrı, ateş şikayetleri bağırsak düğümlenmesi belirtileri arasındadır. Mutlaka kendinizi kötü hissederseniz doktora danışmalısınız.
Ameliyat sonrasında bir hafta yada iki hafta sonra, kendinizi iyi hissettiğiniz zaman doktorunuzun onayı ile işe başlayabilirsiniz.

Mide Fıtığı Ameliyatı Riskleri

  • Ameliyat sırasında kanama olması durumu olabilir,
  • Anesteziye bağlı sorunlarla karşılaşılabilir,
  • Mideye yakın olan organlarda yaralanmalar oluşabilir.
  • Bağırsak düğümlenmesi gibi bir durumla karşılaşılabilir.
  • Yarada kanama, karın içerisinde kanama yada enfeksiyon görülmesi çok az karşılaşılsa da her ameliyatta olduğu gibi bu ameliyatta da riskler arasındadır.

 

Mide Fıtığı Ameliyatı Sonrası Şikayetler

Mide fıtığı ameliyatı sonrasında % 90 hastada hastalık tekrarlamadan iyileşme olur. Hasta yoğun şikayetlerden kısa sürede kurtulur ve bir ömür boyu ilaç tedavisi olmak zorunda kalmaz.
Genelde çok kısa sürede iyileşme görülür. Bazı hastalarda yutkunma güçlüğü yaşanmasına rağmen bu durum bir hafta ile bazı hastalarda bir kaç ay kadar görülse de sonrasında geçer.
Bazı hastalarda ameliyat sonrası geğirme ve kusma yeteneği kısa süreliğine kısıtlanır. Geğirmede ve kusmada zorluk ameliyat sırasında midenin yemek borusuna sıkı sarılması sonucu yaşanmaktadır. Bu durum %2 kadar kişide ancak görülen şikayetler arasındadır. Nadir de olsa yaşanan bu durum bir iki hafta kadar sonra düzelir.
Gaz sancıları çok sık yaşanır. Kişide yoğun gaz oluşurken bunu çıkarmada güçlük yaşar. Bu nedenle doktorunuz size ameliyat sonrasında gaz gidericiler verir. Bu durumda evde kısa kısa kendinizi yormadan yürüyüş yapmalısınız.
Ameliyat sonrasında bağırsak hareketlerinde yavaşlama yada bozulma olması normaldir. Bu durum bir kaç hafta sonrasında düzelecektir.
Katı gıda alındığında midede ağrı olması normaldir. Bu nedenle ameliyat sonrası sıvı beslenilmeli ve katı gıdaya doktor izin vermedikçe geçilmemelidir.

 

Mide Fıtığı Ameliyatı Sonrası Kilo Verme

Özellikle kilolu kişilerde mide fıtığı çok fazla görülür. Bunun nedeni ise kilonun ve yağın karın içi basıncını yükseltmesidir. Bu nedenden dolayı ameliyat sonrasında acil kilo verilmeye başlanmalıdır. Sıvı beslemeye başlanıldığı için ameliyat sonrasında bir kaç kilo zaten kendiliğinden gidecektir. Bunu uygun bir diyet programı ile desteklemeli ve çok kısa sürede aşırı olan kilodan kurtulunmalıdır.
Kilo verilmediği taktirde karın içi basınçtan dolayı fıtıkta yenileme ve iç organlara olan basınçtan dolayı ameliyat bölgenizde hasarlar oluşabilir.
Mide fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde dikkatli olunmalı, doktorunuzun önerileri dikkate alınmalı, yasaklara uyulmalıdır. Sizin fıtığınızın büyüklüğü, sağlık durumunuzu ve tetkiklerinizi doktorunuz yaptığı için sizin için en uygun tedavi şeklini ancak ameliyatınızı yapan doktorunuz belirleyebilir. Bu nedenlerden dolayı ameliyat öncesi ve sonrası verilen tedaviye uymanız bu hastalıktan çok kısa sürede kurtulmanızı sağlayacaktır.

Kaynak: http://www.saglikpersonelleri.com/

Hiç yorum yok