Sol Kasık Ağrısı | rnc8.org

Sol Kasık Ağrısı

Sol Kasık Ağrısı

Sol Kasık Ağrısı

Sol kasık ağrısı, sol bacağın bitiminde ve karnın başlangıç noktasında oluşan bir ağrıdır. Kasık dediğimiz bölgemiz karnın bitim bacakların başlangıç noktasıdır ve burada oluşan ağrılar bir çok sebebe bağlı gelişmektedir. Kadın ve erkekler sol kasık ağrısı nedenleri birbiri ile üreme organlarına ve yumurtalıklara yakın olma nedeni ile farklılıklar göstermektedir. Sol kasık ağrısı nedenleri o kadar çoktur ki  ancak doktorunuzun neden kaynaklı olduğunu tespiti ile mümkündür. Çok ciddi bir durum olan kasık ağrısı bir çok hastalığın belirtisi olarak kendini göstermektedir. Ağrılar vücudumuzun verdiği imdat sinyalleridir ve burada acil bir durum var demektir. Vücudumuzun verdiği sinyalleri, imdat çağrılarını göz ardı etmeden devamlılık gösteren, geçmeyen kasık ağrılarında doktora gitmeniz hayati önem taşımaktadır.

Sol kasık ağrısı nedenlerinden en basiti ve en çok rastlananı  genelde yapılan sporlarda zorlanan kasların kasılması neticesinde oluşur. Bacakların çalışmasını sağlayan 5 adet kas, kasık gölgesinden geçtiği için spor zorlanmalarından en çok kasık gölgesi etkilenmektedir.
Sol kasık bölgesi özellikle üreme organlarına yakın olma sebebi ile burada gerçekleşen ağrı bir başka hastalığın belirtisi olarak hissedilir. Böyle bir ağrı hissedildiğinde kadınlar Kadın Hastalıkları Uzmanına, erkekler ise Üroloji Doktoruna giderek muayene olmalıdırlar. İhmale gelmeyecek kadar ciddi olan bu ağrılar eğer bir kaç gün içerisinde geçmez ise kas kaynaklı değildir ve mutlaka doktora gidilmelidir. Özellikle geçmeyen ve şiddetini arttıran ağrılar çok önem verilmesi gereken ağrılardır.

Ergenlikte Sol Kasık Ağrısı Nedenleri

Gelişme çağında olan çocuklarda ergenliğe geçişle birlikte bir çok değişim olmaktadır. Çocuklar bu dönemde oldukça hızlı gelişme göstermektedirler. Özellikle bu yaşlarda hızla boy atarlar ve bacaklarda, dizlerde, kollarda boyun hızla uzamasından dolayı ağrılar gerçekleşir. Kasık ağrıları da bu ağrılardan biridir. Gelişme çağındaki çocukların bu ağrıları çok hareketli olmalarından da kaynaklı olabilir. Özellikle bu yaşlardaki çocuklar spor aktivitelerine çok zaman ayırmaktadır ve hoplayarak, koşarak ve zıplayarak yaptıkları spor aktiviteleri şiddetli kasık ağrılarına neden olmaktadır. Çocuklarda bu tür ağrılar normal de olsa geçmeyen ve çocuğumuzu rahatsız eden bir ağrı olduğunda mutlaka doktora gidilmelidir. Çocuğumuzda böbrek, idrar yolu enfeksiyonu gibi bir çok hastalık da olabilmektedir. Aşağıda da belirteceğimiz bir çok hastalık sol kasık ağrısına yada sağ kasık ağrısına neden olmaktadır. Mutlaka geçmeyen yada çocuğunuzu zorlayan ağrılarda doktora gidilmelidir.
Sol Kasık Ağrısı Nedenleri

Sol Kasık Ağrısı Nedenleri

Sol kasık ağrısı nedenleri bir çok sebebe bağlı gelişme göstermekte olduğu için öncelikle kasıklarda ağrı neden olur ve hangi hastalıkların belirtisidir? Kadınlarda ve erkeklerde ürolojik sebeplerden dolayı farklılıklar gösteren bu ağrılar nelerdir ve hangi hastalıklardan dolayı gerçekleşir? Öncelikle sağ yada sol ayırt etmeden kasık ağrılarının sebeplerini ve hangi hastalıklardan dolayı gerçekleştiğine bakılır.
Kas gerilmesi Nedenli Ağrılar
Bacakların hareket etmesini sağlayan 5 adet kas kasık bölgesinden geçmektedir ve aşırı aktivite yada zorlayıcı hareketler kasık bölgesinde ağrıya neden olmaktadır. Hoplama, zıplama yada koşma gerektiren spor aktiviteleri yani basketbol, futbol, voleybol gibi sporlarda aşırı zorlanma kasık ağrısına neden olmaktadır. Bu tür ağrılar zorlama sonrası bir kaç gün içerisinde geçen geçici ağrılardır. Kas gevşetici kremlerle kaslar bir kaç gün ovularak tedavi edildiğinde ağrıda kendiliğinden geçer.
Kasık Fıtığı Nedenli Ağrılar
Bağırsakların kasığa kaçması diye bildiğimiz hastalığın adı kasık fıtığıdır. Kasık fıtığı hangi kasıkta oluşmuş ise o kasıkta şiddetli ağrı yapar. Sol kasık ağrısı nedenlerinden biri olan kasık fıtığı sol taraftaki bağırsağın kasığa kaçması sonucu olmaktadır. Tedavisi ancak ameliyatla mümkün olan bu hastalık çok ağrılı olabilir.
Lenf Bezi İltihaplanması
Lenf bezleri enfeksiyon sonucu şişerek kasık bölgesinde ağrıya neden olabilirler. Bir enfeksiyon, bakteri lenf bezlerinin şişmesine yol açtığı için ancak enfeksiyon tedavi edildiğinde bu rahatsızlık geçerek düzelme göstermektedir. Lenf bezlerinin şişmesine yakın bölgelerde oluşan bir kanser tümörünün sıçraması da neden olabilir. Lenf bezlerine sıçrayan kanser hücreleri sol kasık ağrısına yada sağ kasıkta ağrıya ve şişmeye neden olabilirler.
Sinir Sıkışması Nedenli Ağrılar
Sinir sıkışması kasık bölgesinde ve bel bölgesinde şiddetli ağrıya neden olabilen bir durumdur. Geçmeyen ağrılarda mutlaka zaman kaybetmeden doktora gidilmesi bu gibi durumlar için çok önemlidir.
Siyatik Ağrısı Nedenli 
Siyatik ağrısı kasık bölgesine, bele, ve sırta çoğun şekilde ağrı yapan bir hastalıktır. Bu hastalığın tedavisi ile ancak ağrılar geçeceği için bu hastalık sebepli olan ağrılarda ancak o şekilde giderilebilirler.
İskelet Sistemi Ağrıları
İskelet sisteminde oluşan ağrılar kasıklarda da hissedilen ağrılar olabileceği gibi özellikle kalça kemiğinin ağrısı kasık bölgesine vurmaktadır. Kalça kemiği ağrısı romatizma, kemik ödemi gibi rahatsızlıklarla oluşabilen bir durumdur ve ancak bu ağrılar hastalığın iyileşmesi ile geçmektedir.
Böbrek Ağrıları Nedenli Oluşan Kasık ağrıları
Her iki böbrekte oluşabilen bir durum yada tek taraflı olan böbrek rahatsızlıklarında hangi böbrek rahatsızsa o tarafta oluşan yoğun ağrılar hissedilir. Böbrek taşı düşürürken özellikle ağrı çok şiddetli hissedilir ve bu ağrı dayanılmaz boyutlarda olduğu için acil doktora gidilir. Taş idrar yoluna düştüğü anda başlayan şiddetli ağrılar ancak taşın düşürülmesi ile geçmektedir. Böbreklerde oluşan kum yada böbrek iltihapları da kasık ağrısı nedenlerindendir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu
İdrar yolu enfeksiyonları üşütme, iltihaplanma ve bir bakteri sonucunda oluşur ve ilerleyen idrar yolu enfeksiyonları başta mesane iltihaplanması ve böbrek iltihaplanmaları gibi pek çok hastalığa da neden olurlar. İdrar yolu enfeksiyonları kasık ağrısı nedenlerinin en başlarında gelen ciddi bir durumdur. Özellikle kadınlarda daha çok görülen bu durumun tedavisi antibiyotik ilaçlarla mümkündür.
Bağırsak İltihaplanmaları, Bağırsak Kurtları Ve İshal
Bağırsak iltihaplanması şiddetli kasık ağrılarına neden olan ciddi bir durumdur. Bu ağrılar her iki kask yada tek taraflı da görülebileceği gibi şiddetli kasık ağrılarına neden olurlar. İshal de bağırsak enfeksiyonu sonucu oluşabilen bir hastalıktır ve o da bu tür ağrılara neden olabilir. Özellikle bağırsak içerisinde bulunan bağırsak kurtları kasıklarda ağrılara neden olurlar ve genelde çocuklarda ve ergenlerde görülen bağırsak kurtları önemsenmesi gereken ciddi durumlardır.
Gaz Sancıları
Sol kasık ağrısı yada her iki tarafta kasık ağrısı nedenleri arasında en çok rastlanan ağrı çeşididir. Gaz sancıları bazen o kadar yoğun olur ki hastaneye bile gitmek gerektirebilir. Gaz gidericiler ile tedavisi mümkün olan bu hastalık bir bağırsak problemidir ve kasık ağrılarına en çok gaz sancıları neden olabilir.
Sol Kasık Ağrısı Neden Olur

Sol Kasık Ağrısı Neden Olur?

Kadınlarda ve erkeklerde farklı sebeplerden olan sol kasık ağrısı üreme organları kaynaklı ağrılar olduğunu yukarıda belirtmiştik. Bu ağrıların farklılıkları iki farklı cinsin üreme organlarının farklı olmasıdır. Bu yüzden de konuların ayrı ayrı ele alınması, iki farklı yapıda olan kadın ve erkek hastaların, hastalıklarının incelenmesi gereklidir. 
Kadınlarda Kasık Ağrısı Neden Olur

Kadınlarda Kasık Ağrısı Neden Olur?

Yumurtalık Kistleri
Yumurtalık kisti belirtileri kasıklardaki ağrılardır ve eğer sol yumurtalığınızda bir kist var ise sol kasık ağrısı olarak kendini göstermektedir.  Genelde zararsız bir şekilde olan bu kistlerin bazıları büyür hatta bazı kistler çoklu olarak bulunurlar. Bu tür büyüme esnasında yumurtalığa ve çevre organlara bası yaparlar ve bu sebeple de  kasık ağrısı ile belirti verirler. Bazı kistler patlarlar ve şiddetli ağrılara neden oldukları gibi bir çok belirti ile kendilerini gösterirler. Kasıklarda şiddetli ağrı, bulantı, kusma gibi bir çok belirti veren kist patlaması çok tehlikeli bir durumdur.
Miyom
Miyomlar rahim içerisinde büyüyen et parçalarıdır ve bu anormal oluşumlara basit tümörlerde denmektedir. Bir çok kadında bulunan miyomlar sessiz sedasız hayatlarını sürdürürken bazı miyomlar büyüyerek ağrı yaparlar. Bu tür miyomlar belirti olarak kasıklarda ağrı, düzensiz adet kanaması, ara lekelenmeler şeklinde belirti vermektedirler.
Dış Gebelik
Dış gebelik denen şey aslında döllenmenin rahim içerisinde değil dışında olması durumudur. Burada büyümeye çalışan yumurta büyüyemez ve çok ciddi kasık ağrılarına neden olur. Dış gebelikte tek çare gebeliğin sonlandırılmasıdır.
Kanser
Kanser kadınlarda yumurtalık ve rahimde gerçekleşen ve günümüzde çok yaygın olan bir hastalık şeklidir. Yumurtalıklarda ve rahimde oluşan bu anormal tümörler çok kısa sürede çevre organları da sarabileceği için çok tehlikelidir. Kanser hücreleri büyüme gösterirken sessiz sedasız büyürler ve ancak çevre organlara baskı kurduğunda ağrılar başlar. Bu ağrılar genelde kasık ağrıları olarak kendini göstermektedir. Sol kasık ağrısı sol tarafa baskı yapan kanser tümörü nedeni ile yaşanabilmektedir.
Mantarlar
Mantar hastalığı genelde kadınlarda olan ve çok kaşıntı ile kendini gösteren bir durumdur. İltihaplanma ve enfeksiyona da neden olan bu hastalık sol kasık ağrısı yada sağ kasık ağrısı olarak kendini göstermektedir. Tedavisi ancak fitil ve ilaçla olan bu hastalık tedavi edilmeden ağrıların geçmesi çok zordur.
Bulaşıcı Hastalıklar
Bazı hastalıklar vardır ki kadınlara birliktelik yolu ile bulaşır ve hastalık ilerlediğinde yoğun kasık ağrıları ile kendini göstermektedir. Ciddi bir durum olan kasık ağrıları, bu tür hastalıklarda göz ardı edinilemeyecek kadar tehlikelidir. Her geçen gün hastalık ilerlediği için mümkün olan en kısa zamanda doktora gidilmelidir.
Adet Sancıları
Adet döneminde çok yoğun kasık ağrıları yaşanması bazı kadınlarda çok sık görülen durumlardandır. Kasıklarda oluşan ağrının sebebi ise rahimin kasılması sonucunda gerçekleşmektedir.
Gebelikte Sol Kasık Ağrısı Nedenleri

Gebelikte Sol Kasık Ağrısı Nedenleri

Kadınlarda hamileliğin başlangıcında kasık ağrısı olması son derece normal sayılmaktadır. Hatta hamilelik belirtilerinden olan kasık ağrıları sol kasık ağrısı yada sağ kasık ağrısı olarak bazen de iki taraflı birden oluşmaktadır. Kasık ağrıları ilk aylarda genelde bıçak sağlaması şeklinde ani gelişen ağrılar olarak kendini göstermektedir. Genelde kadınlar bu tür ağrılardan çok korkarak ilk aylarda hemen doktorlarına giderler. Bebeğe bir şey mi oldu diye düşünülen ağrılar son derece normal ağrılardır. Özellikle gebeliğin son aylarında yaşanan kasık ağrılarına yalancı doğum sancıları da denmektedir. Son aylarda doğum sancısı gibi gelişen ağrılar ani ve şiddetlidir. Doğum sancısı gibi sık sık değil ara ara oluşurlar. Bebeğin büyümesi ve aşağıya doğru baskı yapması sonucunda da gelişen sol kasık ağrısı yada sağ kasık ağrısı görülmektedir. Bebek hangi tarafa doğru baskı yapar ise o kasıkta ağrı yaşanmaktadır.
Erkeklerde Kasık Ağrısı Neden Olur

Erkeklerde Kasık Ağrısı Neden Olur

Erkeklerde de kadınlarda olduğu gibi üreme organlı kasık ağrıları oluşmaktadır ve bu ağrılar olduğunda erkeklerin mutlaka bir Üroloji doktoruna giderek görülmeleri gereklidir. Erkeklerde kasık ağrıları çok ciddiye alınması gereken durumlardandır ve bir çok hastalığın belirtisidir. İlerleyen hastalıklar çok ciddi boyutlara ulaşarak kısırlıkla bile sonuçlanmaktadır.
Su Fıtığı
Hidrosel yada su fıtığı olarak bilinen bu hastalık testisleri çevreleyen zarın normalden fazla su toplaması hastalığıdır. Sol kasık ağrısı nedenlerinden  olan bu durum ise testisin büyümesi, şişmesi ve sola vuran ağrıdır.
Testis Zedelenmesi
Testisin zedelenmesi, dönmesi, burkulması ile oluşan bu durum erkeklerde çok yoğun kasık ağrılarına neden olur. Bu zedelenmeye bir darbe ve dışarıdan bir müdahale neden olmaktadır.
Testis Orşiti
Testis orşiti denen hastalık ergenlik çağlarında geç geçirilen kabakulaktır. Erkek çocuklarının geç kabakulak hastalığını geçirmesi bazı erkeklerde ilerleyen yaşlarında testis orjiti yaşanmasına neden olmaktadır. Tehlikeli ve ciddi bir durum olan bu hastalıkta geçmeyen kasık ağrısı yaşandığında hemen doktora gidilmelidir.
Testis Tümörü
Tümörün her türlüsü tehlikeli ve önemli bir durumdur. Özellikle bu bölgede oluşan tümörler acil ameliyatla alınarak tedavi edilirler. Kötü huylu ise mutlaka kemoterapi ve radyo terapi tedavisi de alınmalıdır.
Testis İltihabı
Genelde mesaneden kaynaklı ve birliktelik yolu ile geçebilen bir iltihaplanma şekli olan testis iltihaplanması ancak ilaç tedavisi ile geçen bir durumdur. Belirtileri sol kasık ağrısı yada sağ kasık ağrısı olarak kendini göstermektedir.
Prostat
Prostat bezlerinin iltihaplanması ciddi bir durumdur ve bunun yanında idrar yapmada güçlükte yaşanıyor ise mutlaka Üroloji doktoruna gidilerek muayene şarttır. Bir çok erkekte yaşanan bu hastalık şiddetli kasık ağrılarına neden olur.
Testis Torbasındaki Damarların Şişmesi
Sol kasık ağrısı nedenlerinden en önemlilerinden olan bu hastalık toplar damarların genişleyip büyüyerek şişmesi sonucu gerçekleşmektedir. Özellikle sol kasık ağrısı şeklinde görülen bu hastalık sonucunda erkeklerde kısırlığa varan sonuçlar doğurabilmektedir.
Utangaç Testis 
Yukarı kaçan testiste denen bu hastalıkta testisler yukarı karına doğru kaçarlar ve yoğun kasık ağrısına neden olurlar. Genelde ergenlik çağında görülen bu hastalık ilerleyen yaşlarda testislerin yerine oturması soncunda geçer ama bir çok yetişkinde de görülen çok tehlikesi olmayan ama kasıklarda yoğun ağrıya neden olan bir durumdur.
Erkeklerde yada kadınlarda oluşan sol kasık ağrısı yada her iki taraflı kasık ağrılarında 2-3 günü geçen, devamlılık gösteren bazen de yoğunlaşan durumlar olduğunda vakit kaybetmeden doktora gitmek bazı hastalıklarda hayati önem taşımaktadır. Bu yüzden de kadınlarda görülen durumlarda bir Kadın Hastalıkları Uzmanına, erkeklerde ise bir Üroloji doktoruna giderek muayene olunması ve kasık ağrısı nedenlerinin iyice araştırılması gerekmektedir. Bir çok sebeple olabilen ağrılar kendi başına bir hastalık değil bir çok hastalığın belirtisi olarak kendini göstermektedir. Ağrılar vücudumuzun bize verdiği bir sinyaldir ve bu sinyal burada bir şeyler oluyor dikkat et anlamına gelmektedir. Özellikle vücudumuzun dikkat çağrısına uymak, onu dinlemek ve kendimize baktırmamız gereklidir.

Kaynak : https://www.kadinvsaglik.com/2018/01/sol-kasik-agrisi.html

4 yorum:

  1. kasık ağrısından çok çektim sans eseri makalenizi buldum çok etkileyici ayrıntılı bir makale olmuş kasık ağrısını çok güzel anlatmışsınız teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size yani okuyanlara faydalı bir makale yazmak zaten bizim amacımız yorumunuz için teşekkürler.

      Sil
  2. Kasıklarımız çok önemlidir sahip çıkmalı ağrıyınca doktora götürmeli çare bulunamıyorsa okuyup üflettirilmelidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görkem bey neşenizi Allah bozmasın.Sol kasık ağrısı konumuza yorumunuz için teşekkürler.

      Sil